Blærebetændelse er en betændelse i slimhinden i urinblæren. Normalt er urinen i blæren steril, dvs. uden bakterier. Urinen er et godt vækstmedium for bakterier, og gennem kvindernes korte urinrør kan bakterier ret let trænge op i blæren og begynde at formere sig. Derved irriteres slimhinden og hvide blodlegemer (leukocytter) trænger fra blodet gennem blæreslimhinden ud i urinen og så kommer der symptomer på blærebetændelse. Bakterierne kommer som regel fra den normale bakterieflora i tarmen (coli-bakterier) eller fra skeden.
Blærebetændelse ses langt hyppigst hos kvinder. Samleje kan sommetider medføre, at bakterierne lettere kommer op i blæren. Hvis blæretømningen er besværet, ses blærebetændelse hyppigere. Det gælder f.eks. ved graviditet og hos ældre kvinder ved nedsunken livmoder og hos ældre mænd ved forstørret blærehalskirtel (prostata).
Blærebetændelse viser sig ved hyppig og sviende vandladning og mere sjældent let feber. Urinen kan se uklar og plumret ud og lugte grimt, men det kan også være tilfældet, uden at der er blærebetændelse.
Hvis du har symptomer på blærebetændelse:
Du skal aflevere en urinprøve til lægen, hvis du har symptomer på blærebetændelse. Urinprøven skal helst laves hos os. Vi har lavet en vejledning på toilettet. Det er vigtigt at det er en midtstråleurin. Der skal udfyldes et skema med navn og det hele skal stilles i det lille skab ved siden af vasken på handicaptoilettet.. Du skal huske at give besked til sekretæren, så vi ved at du har afleveret en urinprøve.
Vi undersøger derpå urinen for bakterier og typisk for hvilken antibiotika, man evt. kan bruge til at behandle med.
Hvis der er tale om blærebetændelse, behandles der med antibiotika.
Du skal aftale med sekretæren, hvorledes du får svar på undersøgelsen. Typisk vil man selv ringe ind dagen efter for at få resultatet.
Kan man forebygge blærebetændelse?
Man skal drikke rigeligt og sørge for at tømme blæren helt, hver gang man skal tisse og man bør tisse efter samleje.